Szigetközi túraútvonalak – Indulj a Szigetköz kapujából, a Regia Panzióból

HU EN

Szigetközi túraútvonalak – Indulj a Szigetköz kapujából, a Regia Panzióból

Szigetköz nem hiába annyira népszerű a hazai turizmusban. A Duna bámulatosan bőkezű volt, ami a természeti adottságokat illeti, hiszen nem csak a vízen, de a szárazföldön is remek útvonalak alakultak ki arra, hogy felfedezzük a csodálatos Szigetközt békés falvai mentén.

Túraútvonalak a Szigetközben

A Mosoni-Duna és a Nagy-Duna ölelésében található Szigetköz a hazai természetjárók egyik kedvenc úticélja, hiszen Magyarország legnagyobb szigetvilága bámulatos növény- és állatvilággal rendelkezik, amely tökéletes kikapcsolódást kínál azok számára, akik szeretnék természetközeli helyen kipihenni a nagyvárosok rohanó életvitelének fáradalmait. A Duna rengeteg ágazással folyik, amelynek következtében nagyon népszerűek a szigetközi kajak- és kenutúrák, de szárazföldön is remeklehetőségeink vannak felfedezni a környéket, akár kétlábon, akár biciklivel!
 

Ha több napot szeretnétek eltölteni a Szigetközben és túrázással felfedeznétek a vidék csodálatos természeti kincseit, a Regia Panzió lehet a tökéletes választás szállás szempontjából, hiszen a túraútvonalak pontosan a panzió előtt indul, majd vezet át a környező falvakon. 


Kattints ide és ismerd meg szobakínálatunkat, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeinken!

Ajánlatkérés

Űrlapunkon megadott elérhetőségeid egyikén hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot.


 

És most lássuk a legnépszerűbb túraútvonalakat a környéken!

A folyó rendkívül gazdag növény- és állatvilágával, valamint az egyedülálló élőhelyek sokaságával ezeken az óriási ártéri területeken változatos életteret teremtett. A folyó mellékágai a láperdők, mocsárrétek és ligeterdők mentén kanyarognak.
 

1.    Morotva-tó tanösvény


A 42 hektáros tó élővilágát bemutató tanösvényen sétálva közelebbről is megismerhetjük a tó környezetét. Az információs táblától jobbra haladva elérjük a madármegfigyelő tornyot, ahonnan figyelhetjük a tavon úszkáló vízimadarakat és a nagyobb ragadozókat. Különféle récefajokkal, nagy kócsaggal, vörös vércsével, és egerészölyvvel is találkozhatunk.

A magaslesből szép kilátás nyílik a Morotva-tóra, ahol gyönyörű madárvilágot figyelhetünk meg. Ez egy tökéletes program rövid kirándulásra vágyóknak.
 

2.    Fenékküszöb-túra – 3,7 km


Dunakilitiben a Vadvíz kemping fölötti tisztásról indulva elérjük a duzzasztóművet, ahol lehetőség nyílik megtekinteni a zsiliprendszert. Az északi irányban elhelyezkedő területről megfigyelhetjük a szlovákiai gátrendszert, ahol a Duna elterelése történik. Utunkat ezen az útvonalon folytatjuk, míg balra nem kanyarodunk le egy széles kavicsos úton. Ezen az ösvényen párhuzamosan haladhatunk az Öreg-Dunával, azaz annak folyásával szemben egészen a Fenékküszöbig. Itt fordulunk meg, majd visszasétálunk a kempinghez. A duzzasztómű szakvezetővel is látogatható.
 

3.    Kisbodakról rövidtúra az Esthajnalcsillag sátorozóhelytől – 4,2 km


A sátorozóhelytől az árvízvédelmi töltésen át haladunk, majd a hullámtér részén folytatjuk utunkat egészen a Szent Kristóf-hídhoz. A híd előtt található egy pihenőhely. Miután átlépjük a hidat, először balra, majd jobbra fordulunk, és egyenesen haladunk egészen az Öreg-Duna menti útig. Ott balra fordulunk, és sétálunk a kisbodaki ágvég lezárásához, ahol általában találkozunk átfolyó vízzel. Innen balra fordulva indulunk vissza a kiindulóponthoz.
 

4.    Dunaszigeti túra – 9km


Közepes túra Cikolaszigeten a Kisvesszősi Sátorozóhelytől - Induljunk a sátorozóhelytől a töltés mentén kelet felé. Kb. 500 méter séta után fokozatosan eltávolodunk a töltéstől, és egy frissen telepített szürkenyár és nemesnyár erdőn át sétálva elérjük a Kő-hidat. Innen továbbhaladva érkezünk a Nyáras-sziget legnagyobb rétjére. Innen három irányba is folytathatjuk az utunkat. A legrövidebb úton északnyugatra megyünk, ahol eljutunk a Nyáras-sziget északnyugati csücskébe. A középső útvonalon haladva elérjük a Denkpáli zárógátat és a Szigetköz egyetlen hallépcsőjét, majd tovább sétálhatunk az elsüllyedt hajó által kialakított Hajós-szigeten az Öreg-Duna partjáig. A harmadik lehetőség az 2005-ben rehabilitált területen vezet keresztül.

 

5.    Holt-Duna Tanösvény – 7 km


A Szigetköz legjelentősebb holt-ága körült kialakított útvonalra, mintegy 300 hektárnyi országos jelentőségű védett területet érintve, Dunaremete és Lipót községek határában. Az útvonal által körülhatárolt terület a Szigetközi Tájvédelmi Körzet része, fokozottan védett, így csak szakvezetéssel látogatható. Ugyanakkor a gyalogtúra útvonala, mivel nem érinti a fokozottan védett magterületet, bárki számára szabadon látogatható.

Az útvonal magában foglalja a következő helyszíneket: Dunaremetei kikötő, Öreg-Duna, Dunaremetei átvágás (Szigetelt csatorna), kikötői platános allé, Sorjási-tó, Lipóti kilátó, Zsejkei-csatorna, Barátság-ligeti pihenő, cement-híd.
 

Ne felejts el egy jó szállást foglalni, ahonnan könnyedén elindulhatsz ezekre a túrákra! Szeretettel várunk nyugodt környezetű panziónkban a Duna-partján Halásziban!

Cookie Accepting
Kapcsolat