Ismerd meg a Szigetköz kapuját, Halászi kis községét

HU EN

Ismerd meg a Szigetköz kapuját, Halászi kis községét

A Mosoni-Duna partján fekvő kis községet gyakran említik a Szigetköz kapujának is, ahonnan beléphetünk az „Ezer sziget” világába. De pontosan mit is csinálhatunk a környéken? Tarts velünk és ismerd meg Halászi és környékének látnivalóit!
Szigetköz Halászi

Halászi – A Szigetköz kapujának tartott kis község


A természetjárok egyik kedvenc célpontja itthon a Nagy- és a Mosoni-Duna ölelésében elterülő Szigetköz, amelyet a Duna a hordalékából épített ki. Magyarország legnagyobb szigetének is számít a maga 375 km2-es területével. Nem csoda, hogy ilyen népszerű hazai úti cél, hiszen a gazdag növény- és állatvilága mellett, rengeteg programlehetőséggel is szolgál a kanyargós bicikliútjaival és a vadregényes vízitúraútvonalain. Ennek a csodálatos helynek a kapuja, ahonnan beléphetünk az „Ezer sziget” világába, nem más, mint Halászi községe, ahol otthonos, dunaparti Panziónk is található. Épp ezért úgy gondoltuk, hogy összegyűjtjük a környék programlehetőségeit és látnivalóit!
 

Ha a Szigetközbe látogatnál, válaszd a Regia Panzió és Éttermet, akár átutazóban vagy, akár kiindulópontként Halásziból fedeznéd fel a Szigetköz rejtelmes élővilágát! 


Vedd fel velünk a kapcsolatot alábbi elérhetőségeinken, ha további kérdésed van, vagy KATTINTS 
IDE
és ismerd meg szobakínálatunkat és éttermünket!

 

Halászi és környéke látnivalói – Szigetköz programlehetőségek

Mosonmagyaróvártól nem messze, mindössze 4 kilométerre található Halászi kis községe, amelyet a Szigetköz kapujának is nevezünk. Ha szeretnénk a Szigetköz különleges vadregényes világát felfedezni, érdemes innen kiindulnunk, hiszen itt lépünk be az „ezer sziget” világába. Halászi települése már ősidők óta fontos átkelőhelynek számított, ugyanis a Mosonmagyaróvárat és összekötő út Győrrel, itt lép át a Dunán. A környék méltán híres és népszerű turista úti cél, hiszen páratlan természeti világgal rendelkezik, amelyet a Duna alakított ki partjának mentén. A település vonzereje is a nyugodt környezetnek és a Mosoni-Duna a közelségének köszönhető. De mit is lehet errefelé csinálni? 

 

Halászi felfedezése és történelmének megismerése

Érdemes a Szigetköz kapujának településének megismerésével kezdenünk túránkat, ha erre járunk. A falu lakói egykoron még a magyaróvári királyi udvar halszállítói voltak, miután itt telepedtek le és elkezdtek halászattal foglalkozni. A környező települések az itt letelepedő parasztlegények és családjaikból tevődik össze, amelyeknek emlékét a még ma is épségben álló, két fennmaradt oromfalas barokk stílusú parasztházak őriznek. A falu történelmét idézi még fel továbbá a műemlékként kinevezett református templom is, amelyre szintén az új barokk stílus jellemző, hiszen Mária Krisztina főhercegné építtette a Habsburg uradalom alatt.

 

Évi rendszeres rendezvények Halásziban

Halászin minden évben rendeznek különleges rendezvényeket, így érdemes ezek idejére is tervezni utazásunkat, ha szeretnénk bepillantást nyerni a helyiek szokásaiba és közösen részt venni a mulattságokon. Ilyen rendezvény például a Bábfesztivál, a Szigetközi Hal és Vadfőzőverseny és Falunap, a Szigetköz Lovastalálkozó, a Bertóké Napok, a Márton-napi búcsú, és a karácsonyi időszakban is érdemes erre járni, hiszen Adventi hangversennyel teszik még különlegesebbé a téli csodavilágot a Szigetközben. 

 

Milyen programokra van lehetőség a környéken?

1.    Szabadstrand

A Panzió közvetlenül a Mosoni-Duna partján helyezkedik el, ezért nyáron szuper fürdőzési lehetőség is adott, ugyanis 100 méterre található egy szabadstrand játszótérrel és büfével is.

2.    Túraútvonalak

Szigetköz és környéke leginkább az bámulatos természeti adottságairól híres, így rengeteg túraútvonalat fedezhetünk fel a környéken. Kattints ide és ismerd meg a legjobb túraútvonalakat a Halászin és környékén! (következő cikk linkje)

3.    Kajak-Kenu túrát

A Duna gazdag ágazata révén igazi vadregényes kajak és kenutúrákra is lehetőség van, kezdők és haladók számára is. Tudj meg többet erről.

4.    Sétahajózás

Ha nem a sportos vonalat követnénk, akkor egy sétahajózás keretein belül is felfedezhetjük a csodás vízikörnyezet a szigetek között.

5.    Kerékpár túrák

Szigetközben két keréken. Közvetlenül a Regia Panzió előtt indul a bicikliút, amely végig vezet a Szigetközön, ezért is szeretnek nálunk megszállni vendégeink. Tudj meg többet a Szigetközi Bicikli túrákról ITT.
 
Cookie Accepting
Kapcsolat