Ezeket a látnivalókat ne hagyd ki, ha a Szigetközben jársz!

HU EN

Ezeket a látnivalókat ne hagyd ki, ha a Szigetközben jársz!

A Szigetköz egy varázslatos terület, mely gazdag természeti szépségekben és lenyűgöző látnivalókban bővelkedik. A régióban megtalálható festői tájak mellett, azonban rengeteg a látnivaló is!
szigetköz látnivalói

Szigetköz látnivalói

A Szigetközben barangolva találkozhatunk történelmi emlékekkel, mint például az István király által alapított várral Mosonmagyaróváron, vagy a Sarlós Boldogasszony-kegykápolnával Máriakálnokon, mely híres búcsújáró hely. Emellett a régióban számos lehetőség kínálkozik aktív kikapcsolódásra, mint például kerékpározás, túrázás, horgászat vagy akár kenuzás az ökoparkban.

A Szigetköz egy igazi gyöngyszem, mely minden látogató számára felejthetetlen élményeket nyújt.
 

A Szigetközben is megtalálhatóak olyan látnivalók, amiket nem érdemes kihagyni, hogyha erre járunk, így most ezeket gyűjtöttük össze:

 

1.    Dunakiliti duzzasztó

A Dunakiliti duzzasztómű története igen jelentős és számos fordulatot hozott magával. Az építkezés 1978-ban kezdődött, azonban a munkálatok során környezetvédelmi mozgalmak szerveződtek az építés negatív hatásai miatt. Ennek következtében a magyar kormány 1989-ben döntött a duzzasztómű építésének leállításáról, ami a sikeres tiltakozásnak köszönhetően jelentős mérföldkő volt a rendszerváltás folyamatában. Szlovákia azonban 1992-ben Dunacsúnynál egy másik létesítménnyel pótolta a dunakiliti duzzasztóművet, és átterelte a Dunát. Ez az intézkedés a Szigetköz vízi világát szlovákiai szempontokhoz kötötte. Enyhítésként 1995-ben a dunakiliti duzzasztómű mellé egy fenékküszöböt alakítottak ki, melynek részeként egy híd maradványa is látható, ami máig a turisták kíváncsiságát kelti.

A Regia Panziótól induló kerékpárúton könnyedén áttekerhetünk Dunakilitibe, nézd meg az útvonalat ITT.

 

2.    Mosonmagyaróvári vár


A Mosonmagyaróvári vár középkori erődítmény, mely kiemelkedő szerepet játszott a Fertő-tó és a Mosoni-Duna vidékének védelmében. A vár története egészen István király koráig nyúlik vissza, aki a Király-dombon álló alacsony kiemelkedésen emeltette. A török idők és a Habsburg uralom alatti szabadságharcok során a várat tovább erősítették, így nyerte el mai, ágyúbástyákkal ellátott formáját. A középkori vármagot körülvevő falakat és a város védelmét szolgáló falövvel együtt az olasz hadmérnökök tervei alapján alakították ki, melyeket az árokba vezetett Mosoni-Duna vízével is támogattak.

 

3.    Szent Mihály-kápolna, Tejfalusziget

Tejfalusziget lakói közösségi erővel emelték ezt a kedves kis kápolnát. Az építkezés kezdetén az egész falu összefogott, és mindenki részt vett a munkálatokban, legyen az mesterségbeli szakember vagy segéd. A falakat a kőművesek emelték, míg a tetőt Makky István ácsmester készítette. A kápolna mennyezetét Ballassa Mihály festette.

 

4.    Csebi-Pogány kastély, Dunakiliti

Dr. Csebi-Pogány Alajos, a híres gyémántmágnás, számos ékszerboltot nyitott Európában, mellette pedig több kastélyt is építtetett. Egy ilyen kastélyt emelt éppen Dunakilitin, a szülőfalujában. Az építkezés 1996-ban kezdődött, és 2000-ben fejeződött be, eredményeként egy modern épület született, melyet barokk stíluselemek díszítenek. Az ezredforduló elején a látogatók megcsodálhatták ezt a lenyűgöző alkotást, mely az ötcsillagos Princess Palace Hotelként szolgált esküvők színhelyéül. A kastélyt egy 14 hektáros golfpálya övezi. 2008-ban az épület bezárt, és magáncélra került, a tulajdonos és felesége lakott benne.

 

5.    Dunaszigeti Erdei Iskola, Ökopark és Tájközpont

A Dunaszigeti Tájközpontban interaktív kiállításokon lehet megismerni a szigetközi ártéri erdők gazdag élővilágát. A természetismereti séták mellett vezetett kenus és kerékpáros túrák indulnak, továbbá lehetőség van hagyományos és GPS-alapú kincskereső kalandokban is részt venni.

 

Ezeket a látnivalókat könnyen felfedezheted a Regia Panzióból kiindulva, foglalj szobát nálunk, és élvezd ki a természetközeli, megnyugtató élményeket! 


Ajánlatkérés

Űrlapunkon megadott elérhetőségeid egyikén hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot.

 
Cookie Accepting
Kapcsolat