A Szigetköz varázslatos kalandjai

HU EN

A Szigetköz varázslatos kalandjai


A Szigetközben eltévedni lehetetlen, de az elveszettség érzése mégis érzékelhető, miközben ugyanazon útvonalat kétszer bejárni valóságos kihívás a táj változatossága miatt. De ez a jó benne!
 
szigetközi kalandok

Vadregényes túrázásra hív a Szigetköz


A Szigetközben való eltévedés lehetetlen, de az elveszettség érzése megfogható. Két alkalommal ugyanazon az útvonalon keresztülhaladni a tájon igazi kihívás. Nem azért, mert a fizikai erőfeszítés lenne nagy, hanem mert a táj annyira változatos, hogy minden elágazásnál döntést kell hoznod: melyik irányba indulj? Melyik út nyújtja a legizgalmasabb élményeket? A titok azonban az, hogy az az út lesz a legérdekesebb, amelyen éppen haladsz. A számtalan holtág és lagúna mind újabb és újabb kalandokat tartogatnak. Nem ez a monumentális látnivalók földje, hanem a számtalan apró csoda birodalma. Természetesen lassabb tempóra váltasz, hogy még jobban részesülj a táj szépségeiben, és hogy ne ijeszd el a hódcsaládokat.
 

A Regia Panziótól kiindulva is számos útvonalon indulhatsz, akár gyalog-, biciklis-, vagy evezőstúrára indulnál! A nálunk megszálló vendégek éppen ezért szeretnek nálunk megszállni, hiszen a panzió a Szigetköz kapujában, Halászin helyezkedik el, közvetlenül a Duna mellett, így megszámlálhatatlan programlehetőséget tudunk nyújtani számukra.

 

Az Ezer sziget földje - Szigetköz


A Duna hosszú utat tesz meg az Alpokból, hogy hordalékát Pozsony alatt a lankás vidékeken lerakja. A sok homok, kő és föld az északi Kisalföld határainál szigetek formájában rakódik le, létrehozva Közép-Európa legnagyobb szárazföldi deltáját. Ezek a szigetek adják ezt a területet annyira egyedivé és izgalmassá. Nem meglepő, hogy sokan évről évre visszatérnek ide. A hangulat mindig ugyanaz marad, de a szigetek folyamatosan változnak.

Legyen szó egy délutánról, hosszú hétvégéről vagy egy teljes családi nyaralásról, a Szigetköz kalandjai térkép segítségével könnyen tájékozódhatsz. Éttermeket, strandokat és látnivalókat találsz a Duna minden eldugott mellékágán. 

Bízd a navigációt a profikra!


Ha még sosem jártál a Szigetközben, érdemes egy vezetett túrával kezdeni. Így biztosan nem tévedsz el, mivel egy tapasztalt túravezető fog kísérni téged a csatornák labirintusában. Egy tapasztalt szem könnyen felfedezi a nádasok rejtelmeit, vagy más rejtőzködő állatokat. A vezető bemutatja neked a rejtett helyeket is, és rendelkezik a vízi élményekhez szükséges tapasztalattal, így biztonságban élvezheted a tájat. 
 

Vedd fel velünk a kapcsolatot és segítünk a túrák és a szállás leszervezésében!


Ajánlatkérés

Űrlapunkon megadott elérhetőségeid egyikén hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot.


 

Ha inkább saját magad szeretnéd felfedezni a vidéket, és szabadon kalandozni, akkor érdemes az alábbi túrák közül választanod:

 

1.    Szigetköz titokzatos ösvényei


Ezen a vízi túrán zátonyok, szigetek és ligeterdők között evezhetsz. Megtekintheted a széles, nyitott vízfelületeket, azonban szűk, fák által szegélyezett vadregényes szorosokon is keresztülhaladhatsz.

Útvonal: A Kisvesszősi kemping közelében lévő kikötőből indulunk a Cikolai mellékágrendszer felfedezésére. A Duna itt ezer ágra szakadva hozza létre a keskeny, vadregényes folyóági rendszert. A sodrás itt csendes, így ez az útvonal ideális kezdőknek és gyermekeknek is, akik meg szeretnének ismerkedni az evezés rejtelmeivel.

A kenutúra során a 1987-ben alapított Szigetközi Tájvédelmi Körzetben haladunk, így ügyelni kell, hogy ne zavarjuk meg az itt élő állatokat és növényeket. A területet uraló Nagy-Duna és Mosoni-Duna között érintetlen ártéri erdők és gyöngyvirágos tölgyesek vannak, melyek gazdag állatvilágnak adnak otthont. A folyó felső szakaszán hódnyomokat is felfedezhetünk – kidöntött fák és megrágott növényzet árulkodik a hódok jelenlétéről.

Érdemes megnézni a denkpáli hallépcsőt is, ahol betekintést nyerhetünk, hogyan működik egy hallépcső, és hogyan használják azt a halak. Ha kedved támad, meg is fürödhetsz a Duna egyik mellékágában.

 

2.    Dunakiliti evezős körút


Dunakiliti környéke sok izgalmat tartogat a haladó evezősök számára is, hiszen a víz nyugodt áramlását néhol gyorsabb sodrású ágak és elbontott zárások teszik izgalmassá. Ezért a túrához ajánlott tapasztalt kormányos jelenléte.

A körút a Vadvíz Kempingből indul és oda is érkezik vissza. Az út első része egy lassú áramlású ágon halad, majd egy nagy elágazásnál sodrással szemben fordul. A Szigeti-Duna -ágon evezve, ahol bokorfüzek és fehérfűz ligeterdői között haladsz. Körülötted kormoránok és récék kergetik a zsákmányt. Egy következő elágazás után egy rövid kitérőt követően elérkezel a zöldellő Szirtl-tóhoz és a Szirtl-ágakhoz, melyek csendesek és vadregényesek. A további útvonal néhány izgalmas részt tartogat.

Átkelve a Szigeti-Duna-ágon, egy keskeny, félreeső ágon evezel, ami fokozatosan tágul, majd csatlakozik a gyorsabb Szigetelő-ághoz, ahol a part mentén gyurgyalagok fészkelnek. Ezután következik egy rövid pihenő egy kavicszátonyon, majd a heves sodrásban gyorsan evezhetsz lefelé, hogy a többiek megérkezhessenek a kijelölt pihenőhelyre. Hamarosan elérkezel az Árpa-szigethez, ahol a Napóleon film egyes jeleneteit forgatták, majd elhagyva a doborgazi kikötőt, a megnyitott Ferde-gáton keresztül a Flóri-kapuhoz érsz. Itt meg kell emelned a hajót, hogy átjuthass a szintkülönbséget ellensúlyozó zsilipen, majd folytathatod az utat. Ha kedved van, egy rövid pihenő és úszás után fél óra lazító evezés után visszaérkezel a Vadvíz Kempingbe.
 

A teljes Dunakiliti evezős körtúra leírását ebben a cikkünkben olvashatod!


Jó kirándulást és felfedezést kívánunk, a Regia Panzió csapata! 😊
 
Cookie Accepting
Kapcsolat