Hédervári kastély - A legszebb látnivaló a Szigetközben?

HU EN

Hédervári kastély - A legszebb látnivaló a Szigetközben?

A Szigetköz gazdag látnivalókkal büszkélkedhet, közülük is kiemelkedik Hédervár festői kastélya, mely sajnos már évek óta kihasználatlanul áll a gyönyörű parkban.
Hédervári Kastély

A Hédervári Kastély története

A Hédervár nevű település története mélyen gyökerezik, és a kastély története szorosan kapcsolódik a településhez. A középkorban Héder lovag feltehetően már a 12. század közepén építtetett egy várat magának, mely valószínűleg fából készült, és a mai kastély parkjának végében, a Zsidó-dombon állt. Az építmény a tatárjárás idején pusztult el. Azonban IV. Béla uralkodása idején számos vár és lakótorony épült az országban, és Héderváry Ferencnek sikerült visszaszereznie a birtokot 1521-ben. Újraépíttette a várkastélyt reneszánsz stílusban. A kastély később barokk formát öltött a 18. század második felében, majd a 19. században Khuen-Héderváry Károly romantikus stílusúvá alakította át. A kastélyt körülvevő angolparkot Bernhard Petri tervezte, aki egzotikus fákat is telepített ide, mint például a kínai páfrányfenyő és az amerikai tulipánfa.


A kastély legrégebbi része a 13. századig nyúlik vissza, melyet a hatszögletű délkeleti torony képvisel. Ez a torony valószínűleg egykor szabadon álló építmény volt. A későbbi időkben a lakótornyot gótikus és reneszánsz stílusban bővítették. A XVI. század elején Héderváry István egy többszintes reneszánsz várkastélyt építtetett, mely a mai kastély elődje volt.


1755-ben Viczay Mihály megbízásából került sor a kastély barokk kiépítésére. Bővítették a várat, feltöltötték a várárkot, és újabb traktusokat emeltek a négyszögletű udvar köré. A kastélyban egy 15 ezer kötetes könyvtár és több tízezer darabos éremgyűjtemény is helyet kapott.


Azonban Viczay Mihály halála után gyűjteményeinek nagy részét elárverezték. A Héderváry család utódai közül Khuen-Héderváry Károly az egyik legjelentősebb alakja, aki a kastélyt 1906 és 1907 között újraépíttette Möller István építész tervei alapján. A kastélyban új reprezentatív terem, vadászterem és szalonok sorozata jött létre.


A kastélynak három tornya van, melyek úgy vélik, hogy a régi vármegyék határain helyezkednek el. Az épület ékessége az udvar, melyen gótikus ablakok, reneszánsz kerengők és barokk kovácsolt vas kandeláber található.


A kastély sorsa azonban az évek során megváltozott. Az 1945-ös földreformmal a hédervári grófokat megfosztották javaiktól, majd később a kastély népi kollégiumként működött. 1983-tól alkotóházként szolgált, majd 2002-től 2004-ig felújításokon esett át. A felújításokat követően 2004 tavaszán nyitotta meg kapuit a Hédervár Kastélyszálloda, mely azonban 2012 óta jogi viták miatt zárva tart.


 

Hédervár csupán 10 percre található a Regia Panziótól autóval, de biciklivel is könnyen meglátogathatjuk, a csodás kastélyt, hiszen a Panzió bejáratánál indul a kerékpárút. Ha olyan szállást keresel a Szigetközben, ahonnan minden látnivalót könnyen fel lehet keresni, valamint a Duna partján található, akkor ne keress tovább! A Regia Panzió közvetlen vízparti kapcsolattal rendelkezik, a kilátás a szállásról és a teraszról is páratlan! Foglalj szobát az alábbi űrlap kitöltésével!


Ajánlatkérés

Űrlapunkon megadott elérhetőségeid egyikén hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot.


 

Hédervári Kastélypark

Az 1790-es években Bernhard Petri (1768–1853) készített egy érzelmeket keltő tájképi kertet itt, mely részben a korábbi barokk park területén nyújtotta elágazó ágait. A parkban található egy kis patak, amelyen egy szigetet láthatunk, melyen a Kentaur-szobor áll. A kertben hidak, kerti vázák, kőszékek, neogótikus kerti ház, románkori templom, festői fákkal szegélyezett területek és ligetek követik egymást.

 

További látnivalók a környéken:

•    Újrónafő, Gött-kastély
•    Ikrény, Lamberg-Merán kastély
•    Egyed, Festetics-kastély
•    Győr-Ménfőcsanak, Bezerédj-kastély

 
Cookie Accepting
Kapcsolat